BLOG

Μάθετε τα νέα μας!

Βιταμίνη D3: Τι προκαλεί η έλλειψη της «βιταμίνης του ήλιου»;


Η βιταμίνη D3 είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος για την υγεία του ανθρώπου. Αναλυτικότερα, είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία δημιουργείται στον οργανισμό κυρίως μέσω της επίδρασης που ασκεί η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου στο δέρμα μας. Η βιταμίνη D3 μπορεί να προσληφθεί από τον άνθρωπο και μέσα από την κατανάλωση κάποιων τροφών (πχ φρέσκο ψάρι, γιαούρτι, κρόκος αβγού, κ.α.). Αξίζει όμως να τονισθεί, ότι μέσω των συγκεκριμένων τροφίμων, ο ανθρώπινος οργανισμός λαμβάνει μονάχα μία μικρή ποσότητα της βιταμίνης, η οποία δεν είναι αρκετή για την υλοποίηση όλων των ευεργετικών της διαδικασιών.

Ποια είναι τα οφέλη της βιταμίνης D3

Οι βασικές ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης του ήλιου είναι ότι βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των οστών και συμβάλλει στην προάσπιση της υγείας του σκελετικού συστήματος γενικότερα. Τα τελευταία χρόνια πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D3 παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία του οργανισμού και όχι μόνο στα κόκαλα. Έχει διαπιστωθεί ότι βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, στον έλεγχο του σακχάρου, καθώς και στην πρόληψη σημαντικών ασθενειών, όπως διάφορες μορφές καρκίνου, υπέρταση και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ποιες ομάδες ανθρώπων κινδυνεύουν περισσότερο από έλλειψη βιταμίνης D3;

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι υπάρχουν κάποιες ομάδες ανθρώπων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D3 συγκριτικά με άλλες. Τέτοιες ομάδες ανθρώπων είναι οι εξής: 1. Ηλικιωμένοι με πολλά προβλήματα υγείας που παραμένουν κλινήρεις 2. Άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα, καθώς η μελανίνη λειτουργεί σαν φίλτρο στην απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας 3. Άτομα με ασθένειες που προδιαθέτουν σε έλλειψη βιταμίνης D3 (πχ παχυσαρκία, χρόνια νεφρική νόσο, νόσος Crohn, κ.α.).

Ελλάδα και έλλειψη βιταμίνης D3

Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μία από τις πιο ηλιόλουστες χώρες του πλανήτη, αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι Έλληνες συχνά έχουν πολύ χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D3. Μάλιστα, περίπου το 58% του ελληνικού πληθυσμού έχει διαπιστωθεί, ότι πάσχει από έλλειψη βιταμίνης του ήλιου. Η κυριότερη αιτία αυτού του φαινομένου σύμφωνα με εγκεκριμένους επιστήμονες είναι ότι οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουν περιορίσει σημαντικά την έκθεση του στον ήλιο, διότι έχουν αναπτύξει ένα είδος φοβίας (heliophobia).

Συνέπειες από την έλλειψη της βιταμίνης του ήλιου

Οι σοβαρότερες παρενέργειες και επιπλοκές που έχουν παρατηρηθεί από την έλλειψη της βιταμίνης D3 είναι οι εξής:

Α. Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα.

Β. Σταδιακή αύξηση του βάρους, καθώς η βιταμίνη D3 είναι λιποδιαλυτή

Γ. Εμφάνιση ραχίτιδας στα παιδιά κυρίως μικρότερων ηλικιών (πρόκειται για μία πάθηση που οδηγεί σε παραμόρφωση των οστών και καθυστέρηση της ανάπτυξης)

Δ. Πεσμένη διάθεση και ψυχολογία, καθώς η σεροτονίνη γνωστή και ως ορμόνη της χαράς και της καλής διάθεσης, παράγεται χάρη στην έκθεση του οργανισμού στον ήλιο

Ε. Αρκετές μελέτες συνδέουν την έλλειψη βιταμίνης D3 με φλεγμονώδεις νόσους του εντερικού συστήματος, όπως η νόσος Crohn.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το πόσο σημαντική είναι η βιταμίνη D3 για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Τώρα πλέον μπορείς να εντάξεις και εσύ τη βιταμίνη D3 στην καθημερινότητα σου, με τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής της John Noa (Caps Vitamin D3/K2, Origin Spray Vitamin D3, Origin Spray Vitamins D3 plus K2).

 

Πηγές:


© 2023 Eifron. All Rights Reserved. Developed by CreativeDays