BLOG

Μάθετε τα νέα μας!

Προβιοτικά και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Προβιοτικά και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου


Συνήθως εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή και εναλλαγή των δύο καταστάσεων. Άλλα κύρια συμπτώματα είναι φούσκωμα, μετεωρισμός ή και ναυτία, τα οποία τις περισσότερες φορές επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Τα αίτια του συνδρόμου δεν είναι πλήρως κατανοητά. Φαίνεται να εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες από τους άνδρες, ενώ η εμφάνισή του μπορεί να προκληθεί από οξείες γαστρεντερικές λοιμώξεις, δυσανεξία σε τροφές ή και από ψυχολογικούς παράγοντες.

Οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του εντέρου και πολλές φορές συνδέονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Σε μερικά άτομα συγκεκριμένα φαγητά μπορεί να προξενήσουν συμπτώματα, ενώ άλλες φορές δεν μπορεί να αναγνωρισθεί με σαφήνεια κανένας προδιαθεσικός παράγοντας.

Η κατανάλωση πολύ μεγάλων ή πολύ μικρών ποσοτήτων φυτικών ινών, μεγάλης ποσότητας λίπους και έντονων μπαχαρικών έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να πυροδοτήσει τα συμπτώματα του συνδρόμου. Επίσης, το σύνδρομο μπορεί να πυροδοτηθεί από την κατανάλωση αλκοόλ, καφέ ή το κάπνισμα.

 

Υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Παρά το γέγονος ότι έχουν διαξαχθεί πολύχρονες μελέτες, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η οριστική θεραπεία. Τα συμπτώματα των περισσότερων ασθενών ελέγχονται με τη συμπτωματική θεραπεία, σε κάποιους από τους οποίους απλά υποχωρούν με το χρόνο.

Το θετικό ειναι όμως ότι η νόσος δεν είναι επικίνδυνη, ενώ απαραίτητη είναι η εκπαίδευση στην πρόληψη και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπτώματα του συνδρόμου οφείλονται στον τρόπο λειτουργίας του εντέρου και όχι σε κάποια συγκεκριμένη νόσο. Γι’ αυτό και συστήνουν υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών και τρόπο ζωής που συμβάλλει στην καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

 

Ο ρόλος των προβιοτικών

Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί, οι οποίοι είσερχονται στο σώμα μέσα από τη διατροφή και ζουν στο πεπτικό σύστημα διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στη συνολική μας υγεία.

Είναι τα φυσικά, «καλά» βακτήρια που εντοπίζονται στο έντερο καταπολεμώντας την ανάπτυξη των «κακών» βακτηρίων και την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών αλλά και κρατώντας σε φυσιολογικές τιμές το pH του εντέρου, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Συμβάλλουν έτσι στην καλύτερη πέψη, στην απώλεια βάρους και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα προβιοτικά έχουν εμπειρικά χρησιμοποιηθεί ευρέως στη θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Η εκτενής έρευνα παρέχει πλέον και αντικειμενική στήριξη σχετικά με τη χρησιμότητα των προβιοτικών στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες σημειώνεται ότι επιλεγμένα προβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση του συνδρόμου, καθώς και ότι η επιλογή των στελεχών εξαρτάται από το είδος των συμπτωμάτων.

 

Bifolac QR

Το BIFOLAC® QR αποτελεί τη νούμερο 1 λύση για τη χορήγηση προβιοτικών σε βρέφη, νήπια και παιδιά. Σχεδιασμένο για την ενίσχυση της υγείας του πεπτικού συστήματος, πρόκειται για ένα σκεύασμα υψηλής δραστικότητας με 3 επιλεγμένα στελέχη σε μορφή λεπτόκοκκης σκόνης διασπειρόμενης στο στόμα.

Η χορήγηση του BIFOLAC® QR ενδείκνυται για την αποκατάσταση και διατήρηση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας του ανώτατου και κατώτατου εντέρου και ειδικότερα για τα εξής:

Ενίσχυση και διατήρηση της υγιούς ισορροπίας του πεπτικού συστήματος

  • Διάρροια
  • Γαστρεντερίτιδα από ίωση, αλλαγή διατροφής, ταξίδι
  • Δυσκοιλιότητα
  • Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

 Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης από τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας ή το συνιστώμενο δοσολογικό σχήμα που αναγράφεται στις συσκευασίες BIFOLAC QR.

 

Bifolac Restore

Το Bifolac® RESTORE αποτελεί την ιδανικότερη πηγή προβιοτικών καθώς προσφέρει στα προβιοτικά σημαντική προστασία από τα στομαχικά οξέα και διασφαλίζει στοχευμένη χορήγηση και απελευθέρωση τους στο έντερο, ακριβώς εκεί που χρειάζεται.

Διαθέτοντας υψηλή συγκέντρωση 11 προβιοτικών το Bifolac® RESTORE ενδείκνυται για:

  • Διάρροια
  • Γαστρεντερίτιδα
  • Δυσκοιλιότητα
  • Έντονη εργασία, στρες
  • Άτονη κόπωση, δίαιτα
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

 Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης από τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας ή το συνιστώμενο δοσολογικό σχήμα που αναγράφεται στις συσκευασίες BIFOLAC RESTORE.

 

Πηγές

- Health Benefits of Probiotics: A Review, Maria Kechagia, International Scholarly Research Notices, 2013: 481651
- Probiotics and their fermented food products are beneficial for health, Parvez S, Journal of Applied Microbiology, 2006 Jun;100(6):1171-85.
- Effectiveness of probiotics in irritable bowel syndrome: Updated systematic review with meta-analysis, Tina Didari, World J Gastroenterol, 2015 Mar 14; 21(10): 3072–3084.
- Efficacy of probiotics in irritable bowel syndrome: a meta-analysis of randomized, controlled trials, Nikfar S, Dis Colon Rectum, 2008 Dec;51(12):1775-80.


© 2024 Eifron. All Rights Reserved. Developed by CreativeDays